Om oss

Historien til Brødrene Ulveseth starter i 1932

En enorm utvikling har skjedd med byggebransjen siden 1932. Brødrene Ulveseth har hatt en viktig rolle i denne utviklingen.

Velg side

Historien til Brødrene Ulveseth AS begynner helt tilbake i 1932. Da etableres entreprenørfirmaet Ivar Andås AS. Andås selv hadde ingeniør og offisersutdannelse fra Forsvaret, og Forsvaret ble en av de største oppdragsgivere i startfasen, sammen med Bergen Lysverker og Bergen Kommune. Det var da en liten optimisme i  byggebransjen igjen etter krakket i 1929 og arbeidsledigheten var synkende. Firmaet fikk raskt fulle ordrebøker.

Ivar Andås
Bilder viser Ivar Andås som i 1932 startet det som senere ble omdøpt til Brødrene Ulveseth.
Foto: Ukjent

I 1941 startet Nils Ulveseth å arbeide i selskapet, og da Andås døde i 1943 ble Ulveseth ny daglig leder. Senere ble også Nils Ulveseth sin bror, Sigvald Ulveseth, ansatt. Sigvald hadde tidligere drevet for seg selv innen samme bransje. I 1949 overtok Nils og Sigvald Ulveseth selskapet og endret navnet til Brødrene Ulveseth. På denne tiden var det ca 100 ansatte i selskapet.

På slutten av 1940 tallet skulle Vestbo i gang med å bygge boligblokker på Gyldenpris og Laksevåg, og Brødrene Ulveseth var en sentral entreprenør på mange av prosjektene. Materialmangelen på denne tiden var stor, så en gjenbrukte deler blant annet av jernet fra det ustøpte dekket på ubåtbunkeren Bruno på Laksevåg 

Utover 50, 60 og 70 tallet ble det bygget boliger over alt i den stadig voksende Bergensregionen, og Brødrene Ulveseth hadde travel dager.

Når Brødrene Ulveseth skulle føre opp høyblokken på Landåstoget i 1957 gikk de til anskaffelse av den første tårnkranen i Bergens regionen. Tårnkranen ble flittig brukt når det senere skulle bygges boligblokker i Natlandsveien, på Lønborg og i Fana.

Landåstorget
Bilde fra Landåstorget. Bygget stod ferdig i 1957, men dette bilde er tatt noe senere enn det. Fine biler parkert foran den tids praktbygg. I senere tid har bygget fått innglasset balkonger.
Foto: Brødrene Ulveseth

I 1958 mottok Brødrene Ulveseth AS godkjenning som Entreprenør i hele riket.   

Mot slutten av 50-åra ble også Brødrene Ulveseth den første i regionen til å kjøpe en stor gravemaskin. Denne ble flittig brukt på prosjektene. 

Bilde
Det er usikkert om dette er den den aktuelle maskinen eller dette er en tilsvarende maskin.
Foto: ukjent

Man hadde på denne tiden også en muravdeling, som blant annet bygget smelteverksovner på Husnes, i Årdal og på Sunndalsøra. Brødrene Ulveseth har vært blant de største på mur i Bergen i flere generasjoner. 

På 50, 60 og 70-tallet bygger Brødrene Ulveseth boliger i hele Bergens regionen. Blant annet i Fyllingsdalen, på Lønborg og på Gyldenpris. I hvert fall en av de karakteristiske blokkene på Gyldenpris er bygget av Brødrene Ulveseth på begynnelsen av 50-tallet
Foto: Lønborg Bergen Byarkiv. Gyldenpris: Bergen kommune; Lie Pettersen. Øvrige bilder: Brødrene Ulveseth

En ny tid

I 1977 startet Atle Ulveseth å jobbe i selskapet, sammen med Nils og Sigvald. De to onklene til Atle var blitt godt voksne og ønsket å trekke seg mer tilbake. Selskapet ble delt opp i et driftsselskap og et eiendomsselskap. Atle kjøper driftsselskapet sammen med Nils Atterås og Malvin Drange. Det ble da store endringer i selskapet og entreprenøren var tidlig ut med og en forkjemper for totalentrepriser og nøkkelferdige bygg. Fra nå av kunne kunden kun forholde seg til en kontraktspart som ordnet hele byggeprosessen sammen med sine underleverandører. Før var det byggherren som koordinerte byggeprosessen. Nå startet en ny tid, Entreprenøren koordinerte og leverte. Det var hektisk aktivitet på kontorene som på den tid lå på Spelhaugen.

Boligbygging var fremdeles i fokus, men det ble nå også bygget mer og mer næringsbygg.

80-tallet ble en ny travel epoke for bedriften. Da ble Bergens Lysverks sitt hovedkvarter på Kokstad  og Statoil sitt store bygg på CCB basen på Ågotnes bygget. Men også Ekko-bygget på Sartor, Troldsalen på Troldhaugen og det nye SAS-hotellet på bryggen er ført opp av oss på den tiden.

Troldsalen, SAS-hotellet på bryggen, Ekko-bygget på Sartor senter.
Foto: Brødrene Ulveseth, (Troldsalen - Wikipedia)
Også Sund senter og det det nye rådhuset for Sund kommune i Skogsvåg ble bygget på midten av 80-tallet.
Foto: Brødrene Ulveseth

Straume Næringspark

I 1982 ble det kjøpt et 86 mål stort område på Straume som skulle utvikles til å bli en av regionens største næringsparker. Det er ikke alltid helt enkelt å ha visjoner, det krever noen ganger at man må selge inn ideer til mennesker som ikke ser for seg det samme som en selv ser. Den omsøkte reguleringen av næringsparken fikk avslag i 1984.

I 1991 ble reguleringsplanen endelig godkjent og i 1992 starter prosessen med å utvikle Straume Næringspark.

Teknologi og tilgjengelighet var ikke på det nivået vi er vant til i dag,  så de første befaringene ble foretatt til fots med ulike interessenter. Det ble noen gode spaserturer og samtaler i ulendt terreng. Deriblant med en ikke ukjent kaffebaron fra Bergen som tørt bemerket – «Kan man drive næring her? Det er jo her vi har hyttene våre»

I dag er næringsparken vokst til over 600 mål, hvor man til nå har bygget over 250.000 kvadratmeter næringsbygg. Flere tusen mennesker har sin arbeidsplass her nå, og mer kommer.

Straume Næringspark.
Foto: Brødrene Ulveseth

Utbyggingen på Døsje/Sotra 

Kortreist er et begrep som er veldig populært i dag, men for Brødrene Ulveseth har det alltid vært viktig med kortreiste byggevarer. Derfor ble det startet et tørr-mørtelverk på Døsje i 1986, I en periode hadde denne delen av virksomheten trønderske eiere, men i dag eies Vestnorsk Mørtel i sin helhet av Brødrene Ulveseth Eiendom igjen. Brødrene Ulveseth Eiendom har også en stor eierandel i Con-Form Bergen som også ligger på Døsje, sentralt i Øygarden. Begge disse bedriften levere til hele byggebransjen i Bergens regionene.  Fabrikken til Con-Form ble modernisert og påbygget i 2021. 

På Døsje i Øygarden ligger Vestnorsk Mørtel og Con-Form Bergen, begge eid av Brødrene Ulveseth Eiendom..
Foto: Brødrene Ulveseth

På 90-tallet var også bedriften sentral når Torgallmenningen skulle rustes opp. Nå ble det også kjøpt inn en ny Cat-gravemaskiner. På denne tiden ble det også bygget på Sandsli, på CCB, Kokstad, i Sentrum men også utbyggingen av Kleppestø Torg ble utført av Brødrene Ulveseth. 

Sandsli, Kranselag på Torgalmenningen, Kleppestø Torg og ny CAT maskin
Foto: Brødrene Ulveseth

Nyere tid

På begynnelsen av 2000 tallet flyttet bedriften til dagens lokasjon: Leirvikflaten 23.

i 2005 ble SartorParken med 6000 kvadratmeter næring og 17 leiligheter bygget like ved Sartor Senter.  Disse leiligheten gjorde at dette prosjektet på den tid var det størst boligprosjektet på Sotra hittil  Denne rekorden er blitt slått mange ganger senere, men Brødrene Ulveseth tok noen år senere igjen over denne rekorden med Straumsfjellet Panorama som har 204 leiligheter i et bygg. 

Og igjen er det tid for et generasjonsskifte i Brødrene Ulveseth. I 2017 tar Inger Kristin Ulveseth formelt over som adm.dir for Brødrene Ulveseth og Anne Irene Ulveseth overtar noe senere som leder for Brødrene Ulveseth Eiendom. Atle Ulveseth er fortsatt med på driften av begge selskapene, blant annet som styreformann. 

Anne Irene Ulveseth, Inger Kristin Ulveseth og Atle Ulveseth
Foto: BT

I 2022 markerte Brødrene Ulveseth sitt 90-års jubileum. Og dette er bare starten; Brødrene Ulveseth skal fortsatt være her herfra og til evigheten………. 

Historiske bilder Brødrene Ulveseth. Avisutklippet er fra Bergens Tidende i 1943!
Foto: Brødrene Ulveseth AS
Godt kameratskap blant kollegaer også den gang.
To glade murer på jobb.
Foto: Brødrene Ulveseth